Från böna till kopp, kaffets tillverkningsprocess

Kaffet är mångas favoritdryck men hur gör man egentligen kaffe? Hur går hela tillverkningsprocessen till, från böna till kopp? Den korta beskrivningen är att man ska dela upp kaffets tillverkningsprocess i fyra delar vilket innebär att man först måste börja med att skörda bönorna (1) för att sedan behandla bönorna (2). När man har behandlat bönorna vilket man kan göra på två olika sätt genom att antingen göra en våt metod eller en torr metod så är det dags att rosta bönorna (3) och när rostningen är klar så behöver man mala kaffet (4). Direkt efter att kaffet är malet så kan man börja brygga sitt kaffe.

Från böna till kopp, kaffets tillverkningsprocess
Från böna till kopp, kaffets tillverkningsprocess

Kaffets tillverkningsprocess – lite mer ingående

Skörda: för att det ska kunna bli en kaffeböna så måste man skörda kaffebuskens frukter. Frukterna är röda och kan skördas när de är mogna vilket de är när de är röda. Behandla: efter att bönorna har skördats så bör man direkt börja med tillverkningen. Det finns två olika metoder att använda sig av vilket är en torr metod och en blöt metod. Så vad är skillnaden? Våta metoden: använder man sig av den torra metoden så bör man ta ut kaffebönorna från frukterna inom ett dygn för att sedan tvätta dem. För att tvätta bönorna så använder man sig av en maskin vilket kommer göra att bönas skyddslager bryts ner. Efter det ska bönorna torskas i en maskin men de kan också torkas i solen. Det sista man behöver göra är att polera bönan vilket kommer göra att skalet ramlar av.

Kaffets tillverkningsprocess – lite mer ingående

Torra metoden: frukterna behöver torkas i solen vilket de brukar göra i sju till tio dagar för bästa resultat. När man använder sig av denna metod så torkar skalet på frukten vilket resulterar till en brun färg. Rosta: rostning behövs för att kaffet ska kunna smaka gott och är därför naturligt en otroligt viktig process i hela tillverkningen. Rosta bönorna gör man i en rostningsmaskin. Hur länge man kommer att behöva rosta bönorna beror på hur pass rostade bönor man vill ha. För att bönorna ska bli ljudrostade så behöver bara rostas i åtta minuter men oftast så vill man att bönorna ska vara något mer rostade och därför kan de behöva vara inne i rostningsmaskinen något längre. Vill man ha mellanrostade bönor så kan det rekommenderas att ha bönorna inne i maskinen i fjorton minuter vilket såklart innebär att om man vill ha mörkrostat kaffe så behöver bönorna vara inne i maskinen något längre för att uppnå bästa resultat. Mala: när kaffet är rostat så är det inte långt kvar tills man har kaffet i sin kopp. Det sista steget i hela processen är nämligen bara att mala kaffet. I affärerna går det att köpa färdigmalet kaffe men för extra god smak på kaffet så kan det rekommenderas att mala kaffet själv. Hur finmalet kaffe man ska mala beror helt och hållet på vilken bryggmetod man använder sig av men ju snabbare kaffet går att göra ju mer finmalet bör kaffet vara.