Kaffets hälsoeffekter

Kaffe är rostade bönor som kommer från en buske, ursprungligen från Afrika men finns nu spridd över hela världen. Människor har druckit kaffe i mer än 2000 år och minst 70% av världens vuxna befolkning konsumerar koffein i någon form varje dag. Kaffe innehåller en mängd antioxidanter vilket hjälper till att motverka fria radikaler i kroppen vilket kan orsaka en mängd olika sjukdomar, bland annat ligger det bakom cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Måttligt intag av kaffe innebär tre till fyra koppar om dagen och hjälper alltså till att motverka dessa typer av sjukdomar. Forskningen är fortfarande i ett tidigt skede då det gäller kaffe och dess positiva hälsoeffekter men den forskning som man hittills har gjort inom området tyder på flera positiva hälsoaspekter. Den som dricker tre koppar om dagen i 20 år i rad har bara hälften så stor chans att få sjukdomen parkinson som de som ej dricker kaffe. Har man drabbats av Alzheimers bör man dricka kaffe varje dag. Dricker man det regelbundet under två veckor minskar nämligen minnesförlust och sänker dessutom risken att drabbas av demens med mer än 70%.

Kaffets hälsoeffekter
Kaffets hälsoeffekter

Människans lungfunktion ökade rejält för personer som har astma om man på regelbunden basis intar kaffe varje dag. En del av forskningen kring koffein och dess effekt har genomförts på möss. Där har man upptäckt att möss med lungcancer fick bättre möjlighet att motstå lungmetastaser om de fick koffein. Är man kvinna och dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag så är chansen att drabbas av bröstcancer mycket mindre än för övriga kvinnor. Dock ska man som med allt annat inta sitt kaffe med viss måtta. Dricker man mer än sju koppar om dagen har forskning visat att man med mycket större sannolikhet kommer att börja hallucinera och både se och höra saker som inte finns.

Olika typer av kaffe

Kaffe finns idag i en mängd olika utföranden och kan intas på många olika sätt. Ett vanligt sätt är vanligt svart kaffe eller en liten skvätt mjölk i. Några vill ha det lite sötare och blandar därför i lite socker. Espresso är en liten mängd kaffe som är väldigt koncentrerat och kan drickas som det är eller användas i andra typer av kaffesorter. Cappuccino är kaffe som består av hälften espresso och hälften varm och skummad mjölk. Iskaffe är populärt under de varma dagarna. Då blandas starkt kaffe med mjölk och is och gärna lite vispad grädde på toppen. Det serveras iskallt och är redo att avnjutas omgående efter servering. Café mocka är en typ av kaffe som har en lätt chokladig smak. Det innehåller både espresso kaffe och chokladpulver.

Olika typer av kaffe
Olika typer av kaffe

Kaffe serveras på en mängd olika sätt runt om i världen och alla har sin specialitet. Sverige är ett av de länder i världen som konsumerar mest kaffe per person. Det spelar inte någon roll om svenskar är hemma och får besök eller man kommer till jobbet, överallt kan man mer eller mindre förvänta sig att bli erbjuden en kopp kaffe.