Kaffets ursprung

Enligt legenden upptäcktes kaffet av en etiopisk herde med namnet Kaldi, någon gång på 900-talet e.Kr. Han observerade effekterna av kaffebönor på sina getter så han tog bönorna till sufi-munkar som bodde i närheten. Forskarna tror dock att berättelsen är en apokryf eftersom den först dök upp på sjuttonhundratalet, i skrifterna från Antoine Faustus Nairon, författaren till en av de första kaffeaktorerna. Om man bortser från denna legend så visas det första historiskt dokumenterade beviset på kaffekonsumtion i arabiska författares skrifter i mitten av femtonde århundradet. Kaffebönor används för första gången på ett sätt som liknar dagens jugoslaviska munkar i Jemen, som konsumerade drycken som erhållits från rostade och malda bönor som en energiverkare under religiösa ritualer.

Kaffets ursprung
Kaffets ursprung

På bara några decennier har kaffe spridit sig från Arabiska halvön till omgivande regioner, från Persien till Turkiet och Nordafrika. I Europa visas kaffe först i Venedig, under andra delen av det sextonde århundradet, varifrån det sprider sig till andra delar av kontinenten. Det första caféet dök upp i Rom år 1645. Holländarna är de som var först med att importera kaffe till Europa i stor skala och till och med börjar odla det i sina kolonier. Kulturerna på ön Java kom att bli några av de viktigaste källorna till kaffe för den europeiska marknaden. På sjuttonhundratalet exporterades kaffe till den nya världen och nu är de viktigaste kulturerna i Centralamerika och Brasilien etablerade. Under de följande århundradena kom kaffe att bli en av de mest eftertraktade och mest populära dryckerna. Kaffet anlände till Sverige för första gången år 1685, i Göteborg.

Arabiskkaffe

Arabiskkaffe (Coffea arabica) anses vara den första sortens kaffe som odlas. Coffea arabica busken kallas också “bergskaffe” eller “arabiskkaffe” och odlas allmänt över hela världen. Cirka 60% av den totala kaffeproduktionen är arabiskt kaffe. Arabiskkaffe (Coffea arabica) är hemmahörande i Etiopien och är rikt på aromer, mycket doftande, sött och svagt surt. Växten är ganska känslig för andra sorter och behöver intensivt underhåll. Kaffebönorna är också långsträckta grönblå innan de rostas. Det bästa området för odling är mellan 600 och 2 000 meters höjd. Ju högre kultur, desto större är chansen för kaffe av bättre kvalitet. Arabiskkaffe odlas främst i länderna i Central- och Sydamerika, men även i vissa länder i Afrika och Asien. Denna kaffesort innehåller 50% mindre koffein än andra sorter (till exempel Robusta), men aromen är mycket mer intensiv och kornen används för kaffe av hög kvalitet.

Arabiskkaffe
Arabiskkaffe

Robustakaffe

Robustakaffe upptäcktes först i slutet av 1800-talet. Robustakaffe (Coffea canephora) är hemmahörande i Central- och Västafrika, från Guinea till Uganda. Till skillnad från Arabiskkaffe kan denna sort framgångsrikt växa i höjder mellan havsnivån och cirka 600 meters höjd. Det har framgångsrikt anpassat sig till heta områden med hög luftfuktighet och är bättre motståndskraftigt mot skadedjur. Robustakaffe odlas allmänt i Afrika, Indonesien och Brasilien och täcker nästan en fjärdedel av världens kaffeproduktion. Det blommar flera gånger om året, vilket innebär att det är mer produktivt än Arabiskkaffe. Dessutom är Robusta-kaffe också känt för den stora mängden koffein som det innehåller,  nästan 2,5%, dubbelt jämfört med Arabiskkaffe.