Min tid på kafé

Min tid på kafé

Efter att ha gått ut journalistskolan så var det svårt att få jobb, så jag bestämde mig för att göra något helt annat. En gammal bekant hade just startat upp ett nytt kafé som liksom var stadens inneställe på dagtid. Hon erbjöd mig jobb på skämt för hon trodde inte att jag skulle nappa på erbjudandet, men det gjorde jag och jag blev kvar där i två år.

Alla hängde där

Kaféet jag jobbade på var vädligt rymligt, mysigt och populärt. Jag tror att nmånga kände sig hemma där och kunde sitta i timme efter timme och bara ta det lugnt med en kaffe och något av våra goda bakverk. En del hade med sig sin dator och jobbade eftersom vi har gratis wifi. Men lika många kröp upp i en mysig fåtölj för att spela på sina mobiler. Jag kunde se att många spelade på sidor som Bubble shooter eller Poker stars casino. Men eftersom vi hade fritt wifi för gäster så var det även en del som kolladr film på Netflix och youtube. Naturligtvis under tiden att de smaskade vårt hembakta fikabröd och drack något gott.

På tal om mysigt så fick vi innan kaféet öppnade göra en studieresa för att kolla in inredningen och stilarna i olika kaféer i Danmark. Det var en slags inspirations-/lära-känna-resa för att personal. När Köpenhamns stil möter interiördesign är resultatet några seriöst inspirerande och underbara kaféer. Vi har valt sju eleganta kaféer som garanterar dig en lycklig morgonstart och ger dig ytterligare en anledning, på en redan lång lista, att besöka Köpenhamn. Det var en rad fantastiska kaféer vi fick kolla in.

Tvättomatcaféet

En av de tråkigaste dagliga uppgifterna är mindre känsliga för Köpenhamnare, medan de lämnar sina kläder i tvättmaskinen kan de träffa sina vänner och njuta av en varm kopp te på Laundromat Cafés bekväma soffor. Det första Laundromat-caféet öppnade 2004 på Nørrebro, men det visade sig snart att det inte räckte. Så nu kan lokalbefolkningen välja mellan tre tvättcaféer, alla dekorerade med samma stora röda inredning. De hemlagade kakorna och milkshakes är en annan anledning till att platsen vanligtvis är full från tidig morgon till sent på kvällen.

Kaffekollektivet

Espresso
Espresso

Smutta på en aromatisk espresso medan du observerar de gröna kaffebönorna som rostar i Coffee Collective’s rostar. Det eleganta kaféet med vacker inredning serverar olika kaffesorter som produceras på gårdar över hela världen och tillverkas av kaféets erfarna baristas. Både ägarna och de anställda delar samma passion för kaffe och de går samman för att skapa högkvalitativa resultat. Coffee Collective har tre barer över hela Köpenhamn men rosteriet ligger på Godthåbsvej, den första fredagen i månaden erbjuder de en guidad tur.

Cafe Bang og Jensen

När Bang og Jensen öppnade det första caféet på Istedgade street för nästan tio år sedan, föreställde de sig inte att 20 år senare skulle grannskapet bli ett av de mest livliga nattlivsområdena i staden. Idag är Cafe Bang og Jensen omgiven av olika barer och restauranger men de bevarar fortfarande sin unika, ursprungliga atmosfär. Den enda skillnaden är att läckra snacks och smörgåsar har lagts till i menyn. Det är öppet varje dag från morgon till 02:00, men om du kommer in på en lördagskväll får du njuta av barens läckra frysta cocktails.

Royal Smushi Cafe

Royal Smushi Cafe ser ut som ett dockshus, fylt med färgglada möbler och knäpp dekoration som du bara inte kan sluta titta på. Beläget på gården mellan Royal Copenhagen och George Jensen, serverar de hemlagade drycker och gourmet-delikatesser i små delikata delar som de har kallat ”smushi”. Smushi kommer från orden sushi och smørrebrød (den danska öppna smörgåsen) och idén är att lokala rätter serveras i små sushi-portioner, så i en måltid får du njuta av en stor variation av smaker.

Paludan café

Det är favoritmötesplatsen för studenter som kämpar för att uppfylla tidsfristerna såväl som för bokmalar som vill njuta av några minuter avstånd från stadens buller och vill förloras i sidorna i en bra bok. Dess fantastiska läge i hjärtat av stadens centrum mot Köpenhamns huvudbibliotek gör det eleganta kaféet till en av favoritplatserna för lokalbefolkningen. Där möter du människor i alla åldrar som njuter sin favoritbrunch eller en sallad medan de bläddrar igenom en bok.

Café Retro Nørrebro

Chai latte
Chai latte

Detta ideella kafé ligger på Jægersborggade, Nørrebros distrikt. Den varma och samtidigt något bisarra interiören gör den till en av våra favoritplatser för en kyld dryck eller en varm chai latte. De vänliga volontärerna bakom baren skapar en livlig och ungdomlig atmosfär. Under sommaren blir träborden på kaféets utomhusområde fyllda med snygga Köpenhamnare som njuter av solen.

Man kan väl säga att min väns kafé, där jag jobbade, blev en slags blandning av allt detta men med en touch av engelska slott, ungefär. Väldigt unikt och samtidigt otroligt populärt.