Olika sätt att rosta bönor

Kaffe är en av de allra populäraste dryckerna som finns på detta jordklot. Dess spridning har varit över alla hörn av världen och populariteten fortsätter bara att växa. Med detta så medföljer det självklart en utveckling av kaffesorterna och metoderna i den skapande processen av kaffe utvecklas hela tiden. Människor gillar utveckling och nyfikenheten för att testa nya saker med de gamla och omtyckta influenserna är mycket stor. Därför finns det en hel mängd av olika sätt som man kan rosta kaffebönor på. Några av dessa kommer i denna artikel att presenteras och så småningom även förklaras flyktigt. De olika metoderna används för kaffe på alla de stora företagen, så som Starbucks, Espresso House och Wayne´s Coffee med mera. De kan dock även användas av gemene man i sitt hem när denne vill göra sig en god kanna kaffe.

Kopp kaffe

Olika metoder för rostning av bönor

Med ugn kan man enkelt rosta kaffe. Detta är simpelt eftersom det är något de flesta har hemma och behöver därför inte köpa hem någon extra utrustning för att rosta. Med ugn kan man enkelt hålla koll på värmen och kolla hur rostningsprocessen går genom att öppna ugnsluckan. Allt man behöver är en vanlig ugn, en plåt, durkslag och råkaffe. När man rostar kaffet så gäller det att tänka på att ugnstemperaturen är rätt. Även om man ställt in den på ett visst gradantal så stämmer det inte alltid, utan ha en extra ugnstermometer för säkerhets skull. Ett annat tips är att veta vilken typ av smak man är ute efter. Rostar man i över 20 minuter blir smaken lite mer avslagen och dämpad. Då kan det vara bättre att höja temperaturen och köra lite mer aggressiv rostning, då detta behåller smakerna mer. Men det beror helt på vilken typ av smak man är ute efter. Naturligtvis har olika kaffebönssorter olika lång rosttid för att nå en viss grad av rostning, så det gäller att ha koll på exakt vilken typ man använder sig av. Se också till att röra om bönerna medan de rostar då man annars riskerar att få en ojämn rostning.

När självaste rostningsprocessen är klar så gäller det att kyla ner bönorna så de inte fortsätter att rostas. Passa då på att skaka om bönerna så silverhinnan, som har lossnat från bönerna under rostningsprocessen, kan ramla av. Sen är det bara att njuta, helst så fort som möjligt då kaffe är godast nytt. Man kan även rosta kaffe med ett popcornmaskin kallad för Whirley Pop. Maskinen är egentligen tänkt för popcorn men fungerar väldigt effektivt för kaffe också. Maskinen används på en stekplatta för att få värme. Det bästa med just Whirley pop är att man kan övervaka rosten enkelt, samt röra om så att rosten blir jämn och fin. Whirley pop kommer med en omrörare som gör så att man kan röra om bönerna. Maskinen finns att köpa i aluminium eller rostfritt stål. Den andra, och dyrare modellen funkar bra på induktionshäll också. Även här gäller det att veta hur länge och hur intensivt man bör rosta bönorna.

Rostade kaffebönor