Typer av kaffebönor

Sverige har sedan länge varit ett kaffedrickande land. Drycken är självklart extremt populär i hela världen men särskilt i Sverige har den fått ett starkt fäste. Faktum är att Sverige är det land där det dricks näst mest kaffe per person och dag. Vi sätter i oss hela 3,2 koppar per dag i genomsnitt och endast finnarna är värre med sina 3,5 koppar. Kaffet gjorde sitt intåg i landet redan mot slutet av 1600-talet men då i ganska modesta mängder och försäljningen skedde främst på apoteken. Det dröjde en tid, fram till 1800-talet, innan den nåde de breda lagren och blev en succé hos folket. Själva kaffet i sig har sitt ursprung i Etiopien och en 2000-årig historia. Nuförtiden dricker man kaffe i Sverige på alla möjliga sätt med inspiration från utlandet, men få kanske funderar över de olika kaffebönor som finns och vilka skillnader de kan ha. Det finns numera ett stort utbud, inte minst online, för den som vill hitta det där lilla extra.

Olika kaffebönor

En viktig sak att poängtera är att kaffeböner egentligen inte är bönor. Det är frö som finns inuti en kaffefrukt. En frukt har normalt två av dessa frön, men en mindre andel har bara en och dessa anses vara särskilt smakrika. Det är sedan dessa bönor eller frön som man rostar för att ge extra arom. Det finns egentligen i huvudsak bara två typer av kaffebönor, i alla fall som odlas kommersiellt och som är av intresse för den normale kaffedrickaren i Sverige. Dessa har i princip hela marknaden. De olika bönorna har självklart betydelse men även var de odlas spelar in för smaken. Världsdel, höjd och typ av jord kan vara saker som spelar in i smaken. Även rostningen, lätt, mellan eller mörk har betydelse.

Olika kaffebönor
Olika kaffebönor

Arabica och Robusta

De två bönorna som i princip har hela marknaden heter Arabica och Robusta. Den förre har cirka 60 % av kaffemarknaden och den andre runt 40 %. Övriga bönor är med andra ord nästintill obefintliga vad gäller kaffedrickandet. Arabica har sitt ursprung i Etiopien och är den som har haft störst framgång i Sverige. Den sägs vara svår att odla och ge en relativt liten skörd. Detta tillsammans med att den har en mjukare och mer aromatisk smak har gjort den till den relativt dyrare bönan. Även om den ursprungligen kom från Etiopien så odlas den på en mängd olika platser. Brasilkaffe, Colombiakaffe och Javakaffeframställs av Arabica som odlas i Brasilien, på Anderna och i Indonesien respektive. Arabica innehåller relativt modesta mängder av koffein vilket ger den en mild smak.

Arabica och Robusta
Arabica och Robusta

Den andra stora bönan, Robusta, är mycket enklare att odla, och kan odlas på lägre höjder. Dessutom ger den större skördar, vilket gjort den billigare. Även denna kommer från början från Afrika men likt Arabica så odlas den lite här och var nu för tiden med framförallt Vietnam som en stor producent. Även om smaken sägs vara ganska fyllig och kraftigare så är den även betydligt mer bitter än Arabica. Detta beror på att den innehåller betydligt mer koffein. Koffein ger traditionellt sett en mer bitter smak.